Techirghiol, oraș unic în lume, beneficiază de existenta unor condiții naturale deosebite. Climatul, nămolul sapropelic și apa sărată a lacului fac din aceasta stațiune balneară cunoscută din anul 1899 o destinație faimoasă cu o atmosferă tămăduitoare și fascinantă.
Lacul Techirghiol, cel mai întins lac salin din România, cu lungimea de 7.500 m, adâncimea de maximum 9 metri și salinitatea de peste 90 g/l este cunoscut pentru calitățile apei sărate (mineralizate) și a nămolului sapropelic, folosit în tratarea diferitelor maladii. Fauna nevertebratelor ce populează lacul Techirghiol este dominată de crustaceul Artemia salină, care împreună cu alga Cladophora cristalină furnizează materia primă pentru producerea nămolului sapropelic cu componenți minerali activi care îi dau o valoare terapeutică deosebită.
Sanatoriul Techirghiol, locul unde s-au vindecat o jumătate de milion de romani, este specializat în tratarea a peste 40 de afecțiuni. De-a lungul timpului au călcat pragul instituției oameni simpli, actori, sportivi de performanță și alte personalități marcante. Stațiunea dispune de cinci baze de tratament, un sanatoriu balnear pentru adulți și un altul pentru copiii cu deficiențe motorii (cu regim permanent), un sanatoriu pentru copiii cu afecțiuni reumatismale și rahitism, și o bază de tratament în aer liber pentru ședințe de aerohelioterapie, impachetări cu nămol rece prelevat din lac, urmate de băi în lac. Tratamentul constă în băi calde în cadă sau bazin cu apă sarată pompată din lac , împachetări cu nămol sapropelic cald, inhalații, electroterapie și hidroterapie.
Mănăstirea Sfanta Maria a fost construită în jurul anului 1750 de bătrânii satului Maioresti – jud. Mures, din goruni străvechi. Coloanele și arcadele construite în stil brâncovenesc sunt impresionante. Edificiul este așezat pe un postament de piatră de Techirghiol remarcându-se în mod plăcut contrastul între piedestalul de piatră, solid și bisericuța fragila de lemn. Statuia în bronz a Sfantului Pantelimon, realizată de Ion Jalea, este simbol al vindecărilor miraculoase (Sf Pantelimon era un medic renumit pentru harul sau de a trata boli considerate a fi fără leac). De asemenea mănăstirea este un vestit loc de pelerinaj al creștinilor ortodoxi români veniți în căutarea alinării feluritelor dureri, trupești sau sufletești.
Aflată la 15 km de Constanța, cel mai mare oraș de la malul Mării Negre, și la numai 3 km de țărmul Mării Negre, stațiunea este amplasată într-o regiune de stepă dobrogeană. Avem așadar de a face cu o climă temperat continentală, de stepă, cu influențe marine, caracterizată printr-o temperatură medie anuală de aproximativ 11 grade Celsius, o umiditate a aerului de circa 80%, vânt prezent aproape permanent, cu o viteză de 4-5 m/s (mai ales între orele 11-17 ), aeroionizarea medie de 900 de ion pozitivi și negativi/cm cub cu ușoară predominantă pozitivă. Temperatura medie anuală este de 11,2°C , iar precipitațiile însumează mai puțin de 400 mm anual. Briza marină se resimte aici mult mai puțin decât pe țărmul mării, în schimb briza lacului se face simțită din plin.